torstai 16. tammikuuta 2014

Islamilaisen nykyarkkitehtuurin taidonnäyte - tarunhohtoinen moskeija


Sheikh Zayedin moskeija Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa on upea islamilaisen nykyarkkitehtuurin taidonnäyte. Suuri moskeija on rakennettu maan perustajan Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahayan kunniaksi, joka kuoli vuonna 2004. Rakennus valmistui hänen kuolemansa jälkeen vuonna 2007, 12 vuoden urakan jälkeen. Kyseessä on maailman kahdennaksi suurin moskeija, jonne mahtuu yli 40 000 ihmistä. Tämä nykyarkkitehtoninen luomus on suunniteltu osoittaen suurta kunnioitusta islamilaisia traditiota kohtaan. Inspiraatiota on haettu Intian, Pakistanin, Marokon, Turkin ja Algerian moskeijoista.

Moskeija on hyvin suosittu turistikohde ja miksi ei olisikaan. Harvemmin moskeijoihin on ei islaminuskoisilla asiaa, ja toisaalta maassa ei juurikaan ole nähtävyyksiä, ellei sellaisiksi lasketa loisteliaita hotelleja, mielikuvituksellisia pilvenpiirtäjiä, suuria ostoskeskuksia ja tietysti aavikkoa.



Emiraateissa tulee varsin nopeasti tunne, että kaiken pitää olla mahdollisimman suurta, hienoa ja prameaa - ja myös suuri moskeija sopii hyvin tähän trendiin. Hohtavan valkoisessa moskeijassa on neljä minareettia, 82 kupolia, yli 1000 pylvästä, sisäpiha jonka lattiat ovat kiiltäväksi lakattua italialaista marmoria, kultaisia, kristallein koristeltuja kattokruunuja - pääsalissa on yksi maailman suurimmista kattokruunuista - ja eikä pidä unohtaa, että siellä komeilee myös maailman suurin käsinsidottu matto. 

Moskeijan sisätiloissa on käytetty eri materiaaleja kuten mosaiikkia, kipsiä ja puuta. Marmoria on lattiasta kattoon ja koristeissa on lasuurikiveä, ametistiä ja punaista onyksia.  




   
Kauniit vihrein lehdin kuvioidut lattialaatat ja kukkakuvioiset seinät tekivät sisäpihalla ja sisätiloissa vaikutuksen. Ne loivat modernin, mutta silti perinteisiin nojavan tunnelman. Tonneja painavat massiiviset kattokruunut toivat puolestaa mieleen suuret risteilyalukset. Ehkä tämä kuvaakin sisustusta hyvin. Upeaa ja nykyaikaista on, mutta skandinaaviseen hillityn muotokieleen tottuneena jotkut yksityiskohdat eivät vain tuntuneet tyylikkäiltä. Suurin ja kallein ei tälläkään kertaa tarkoita kaikkein kauneinta.



Moskeijaan kannattaa tulla ennen auringonlaskua ja nauttia sen arkkitehtuurista kaikessa kauneudessaan päivänvalossa ja katsoa sitten miten aurinko laskee hitaasti luoden säteensä hohtaviin pylväisiin. Rakennus hohtaa upean valkoisena päivällä, mutta vielä vakuuttavampi se on tosiaan illan tullessa. Valot syttyvät, korostaen rakennuksen kaaria ja valtava sisäpiha on kuin tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Mielenkiintoinen seikka valaistukseen liittyen on myös se, että koska islamilainen uskonnollinen kalenteri perustuu kuunkiertoon, kuusta tuli rakennusta suunniteltaessa sekä inspiraatin lähde että arkkitehtonisesti yhdistävä tekijä. Rakennuksen valaistus nimittäin muuttuu kuun kierron mukaan ja ainakin nyt se loi todella hienoja kontrasteja rakennuksen muotoihin. 

Moskeijasta teki minulle tarunhohtoisen kauniit pylväiköt, sisäpiha, kaareva muotokieli ja sitä ympäröivät heijastavat altaat. Vaikutelmaa vain vahvisti tummansininen taivas jota vasten rakennus näytti vieläkin mystisemmältä.


Moskeijan verkkosivuille >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti